Posted on

Resimli Türkiye Florası’nın 2. Cildi Yayınlandı…

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi bünyesindeki bitki ressamları “Resimli Türkiye Florası” başlıklı çalışmanın ikinci cildini tamamladılar. Bu ciltte yer alan resimlerin bir kısmı Botanik Bahçesi’nde sergilenecek.

Sergi 18 Mart’tan itibaren Botanik Bahçesi’nin Anadolu Adası bölümünde ziyaretçilere açılacak. Bir ay süreyle açık olacak sergi 10.00-16.00 saatleri arası gezilebilecek. Bahçe yetkilileri ziyaretçilerin fotoğraf makinelerini de yanlarında getirmelerini tavsiye ediyorlar.

Türkiye’nin birçok bölgesinde yetişen bitkilerin görülebileceği sergiyi gezenler ülkemizin değerli bitki ressamlarıyla da tanışıp sohbet edebilecekler. Beton cehennemine dönüşmüş İstanbul’da bir vaha gibi kalmış Botanik Bahçesi’ndeki sergi, özellikle çocukların ve gençlerin ülkemizin bitki örtüsünü tanıyabilmeleri ve bahçedeki diğer etkinliklerle tanışabilmeleri için bulunmaz bir fırsat.

Posted on

Odak Noktası Bitki Biyoçeşitliliği Poster Seti

Edinburgh Kraliyet Botanik Bahçesi tarafından geliştirilen, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin Türkçe’ye çevirdiği poster seti, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nca hazırlanan Fen ve Teknoloji ile Biyoloji öğretim programlarını destekler niteliktedir.

Öğretmen ve öğrenciler tarafından ders materyali olarak kullanılabilen set, 20 poster ve bir öğretmen kitapçığından oluşuyor. Posterler her birinde temel bilgilerin bulunduğu “Bitki Grupları”, “Bitkinin Kısımları”, “Bitkilerde Üreme”, “Biyoçeşitliliğe Yakın Bakış” adlı 4 ana başlık altında toplanmıştır. Posterlerin işlevi ve içeriğine ilişkin açıklamaların yer aldığı öğretmen kitapçığı ise, öğretmenler için başvuru niteliğindedir.

“Odak Noktası: Bitki Biyoçeşitliliği” adlı yayını, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nden temin edebilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi ve poster seti temini için nurhanay@ngbb.org.tr e-posta adresinden ve 0216 456 44 37 numaralı telefondan hafta içi 09:00-17:00 arası bilgi edinebilirsiniz.

Posted on

“Türkiye’nin Algleri, Kara Yosunları, Mantarları Listesi” Hazırlanıyor…

NGBB’de sürdürülen “Türkiye Florası”nın yazımına ilişkin proje kapsamında, geçtiğimiz yıl kasım ayında Türkiye Bitkileri Listesi; Damarlı Bitkiler kitabı yayımlanmıştı. Bu kitapla ivme kazanan projede, yeni kitabın çalışmalarına başlandı.

Bilim dünyasındaki son gelişmeler doğrultusunda, bitkiler âleminden ayrılan algler, kara yosunları ve mantarlar farklı âlemler olarak sınıflandırılmaktadır. “Türkiye Florası” ile ilgili yazım çalışmalarında bu âlemler, bitkiler âlemi içinde değerlendirilerek Türkiye’de yayılış gösteren türlerinin listelenmesine başlanmıştı. Bu amaçla, Türkiye’nin farklı üniversitelerinde görev yapan ve konusunda uzman olan araştırıcılarla üç toplantı gerçekleştirildi.

Oldukça verimli geçen toplantılarda, her bir âlem ve altı taksonomik kademe için sorumlu kişiler belirlendi. 2014 yılının sonuna kadar bitirilmesi düşünülen çalışma tamamlandığında, Türkiye’de yaşayan canlı gruplarının büyük kısmının tam listesi oluşturulacak.

Bu eserde de “Türkiye Bitkileri Listesi” kitabında olduğu gibi, her bir tür için, öncelikle halk arasında kullanılanlar  olmak üzere Türkçe ad kaydedilecektir. Böylece, gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu canlıların, geleceğin araştırma konularına katılması amaçlanmaktadır.

Burçin Çıngay,
Uzm. Biyolog, NGBB Herbaryum Sorumlusu