Posted on

Doğanın Detaylarını Görmek – Işık Güner Kişisel Sergisi

Doğanın Detaylarını Görmek

Işık Güner Kişisel Sergisi

8 Aralık 2020 – 9 Ocak 2021

 

Evin Sanat Galerisi 8 Aralık 2020 – 9 Ocak 2021 tarihleri arasında Işık Güner’in Doğanın Detaylarını Görmek isimli kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor.

Bitki ressamı Işık Güner’in ilk baskısı 2017 yılında İspanya’da yapılan Dibujo De Botánica (Botanical Illustration From Life) isimli kitabının İngilizce ve Fransızca çevirilerinin ardından Türkçe versiyonuyla paralel hazırlanan sergide, sanatçının kitabında yer alan çalışmaları ve dahası izleyiciler ile buluşuyor.

Çevre Mühendisliği eğitiminin ardından on yılı aşkın süredir bitki ressamlığı yapan Işık Güner, dünyanın birçok noktasında yabani bitkileri resmetmiş ve bitki koruma projelerinde yer almıştır. Son üç yıldır üzerinde çalıştığı ve Doğanın Detaylarını Görmek ismi ile Türkçe’ye çevirdiği kitabı, ülkemizde bilimsel bitki resmini teknikleri ile anlatan ilk kitap olma özelliğini taşıyor. Işık Güner’in, Ali Nihat Gökyiğit Vakfı destekleriyle yayımlanan kitabı, bir bitkiyi resmederken uyguladığı yöntemleri detaylarıyla anlattığı kitabında Türkiye’nin ve dünyanın farklı noktalarında yetişen doğal bitkileri tanıtıyor. Geçtiğimiz yıllardaBeauty of Orchids, China’ ve ‘Plants of Nepal’ adlı bitki koruma projeleri için, tehlike altında ve tıbbi bitkiler üzerine hazırladığı çalışmaların bazılarıyla. Shirley Sherwood, Londra, Edinburg Botanik Bahçesi ve Hunt Institute, USA koleksiyonlarında yer almaktadır. Halen, Resimli Türkiye Florası Projesi’nde Sanat Editörü olarak çalışmakta ve Edinburg Botanik Bahçesi, Bitki İllüstrasyon Diploma Kursu’nda eğitmenlik yapmaktadır.

Işık Güner’in kitabı ile aynı ismi taşıyan sergisinde elliyi aşkın yapıtı yer alacak. Resmini çizdiği bazı bitkilerin herbaryum örneklerinin de yer aldığı sergi, Işık Güner’in sanatına dair kapsamlı bir anlatıma sahip olacak. İzleyici sergide yer alan her bitki resmiyle birlikte farklı coğrafyalara yolculuğa çıkacak. Güner, Doğanın Detaylarını Görmek isimli sergisinde bir resmin sadece son halini değil, çizim denemeleriyle, eskizleriyle, renk denemeleriyle bir resmi tamamlamak için izlediği yolu seyirciyle buluşturacak.  Bitki ressamlığını bir yaşam biçimi olarak benimseyen ve hayatını bu doğrultuda devam ettiren Işık Güner’in sergisinde bitkilerin dünyasında uzun soluklu bir serüvene şahit olacaksınız.

Doğanın Detaylarını Görmek isimli sergi 9 Ocak 2021’e kadar Evin Sanat Galerisi’nde görülebilir.